lørdag den 17. december 2016

DIY sådan laver du bælte på din jersey kjole

Som lovet i det tidligere indlæg, vil jeg vise hvordan du laver bælte på din kjole.
Det er stadig den samme kjole.
Jeg skærer altid bæltet (det gør jeg også ved ripkanter osv.) så er jeg sikker på det er 100% lige, samt er de antal cm jeg ønsker mig.
Jeg starter med at skære rent, så jeg ved den ene side er korrekt.
Derefter måler jeg nu ned på stoffet hvor mange cm jeg vil have bæltet. Du har de gode hjælpe linjer på linealen både på langs og på tværs. Den på tværs, skal selvfølgelig flugte med kanten. (jeg har lagt stoffet dobbelt, derved får jeg en lige kant.)
Ved denne kjole har jeg ingen spænde, men det kunne jeg nemt have, og der måler jeg huller i spændet, f.eks 4 cm (det er de ofte) og dertil lægger jeg 1 cm. så passer det nøjagtigt med hullet i spændet når jeg er færdig.
Jeg synes 4 cm. for et bælte er pænt, og da jeg vil have det færdig resultat 4 cm, lægger jeg 1 cm til. Altså 5 cm og skære nu en strimmel på de 5 cm.
Mål længde på forstykket på tværs og lav bæltet lidt længere, altid rart at have lidt ekstra.
Jeg har nu en helt perfekt strimmel. Den er 100% lige stor over det hele.


Skærebræt og lineal er til en fornuftig pris ved Stofogstil. Der kan du også købe et skærehjul, de billige er ok i kvalitet synes jeg.
Jeg stryger strygevlieseline bagpå. Jeg bruger det vliseline fra stofogstil som er til uld. Det har en rigtig lækker kvalitet og kan give sig lidt. Jeg har prøvet flere forskellige og endt med dette, da jeg synes det er bedst.
Nu er jeg klar til at sy pipingbåndet på. (ja strygevlieselinen stikker lidt ud, det er bare sjusk ;-) )


Jeg bruger fast piping, købt færdigt. Det er ikke noget problem med fast pipping så længe jeg kun har bælte på forstykket, ønsker jeg bælte hele vejen rundt, så skal jeg bruge elastisk, ellers kan jeg ikke komme i kjolen.
For nybegynder vil jeg anbefale fast piping, det er nemmere at arbejde med, ved det elastiske kan du så nemt komme til at trække lidt i det og derved vil dit bælte bule, og din krave trække sig sammen.


Jeg lader pipingbånd følge nøjagtig kanten på bæltet. Derved får jeg det stadig lige stort over det hele.
Jeg syr begge sider på samme måde.
Jeg stryger bæltet, hvor jeg "vipper" båndet om på vrangen, så kun selve pipingen stikker frem. Det er nu klart til at blive syet på kjolen.


Find kjolens forstykke frem.
Det kræver lidt strygearbejde nu.
Normalt siger vi altid at en stikning ikke må kunne fange krummer, det vil sige at vi vil "tvinge" sammensyningen op på forstykket. Altså så vi stikker det fast på øverste forstykke, for gør vi omvendt vil vi kunne samle krummer.


Denne gang gør vi lige modsat, for vi skal bruge denne "fold" til at få bæltet lige.


Derfor lægger jeg det nederste forstykke op over det øverste forstykke.
Stryger, og vipper forsigtigt forstykket ned igen, og stryger igen.
Kan du se, at jeg nu har denne kant til at fange krummer i?? ;-)
Kigger du på bagsiden ligger sammensyningen ned mod underdelen.


Vi er klar til at sy.
Nu "støder" jeg bagsiden af bælte (det som er foldet om på bagsiden) ned mod folden, hele vejen over mens jeg syr, på den måde følger jeg helt nøjagtig den sammen syningstikning, som er tværs over på kjolen. Derved bliver bæltet lige på kjolen. Smart ikke???


Når jeg syer bæltet på, syr jeg i revnen mellem piping og kjolestoffet. Så bliver det næsten ikke til at se. Sy mens du støder pipingbåndet ned mod den lille bule ved sammensygningen. Jeg har ikke nåle i, for det er nemmere at gøre det mens man syr stille og roligt fremad.


Når bæltet er syet fast øverst starter jeg fra samme side igen og syr den nederste del, også i revnen mellem piping og stof. Hvorfor jeg skal sy fra samme side begge gange er fordi så skubbes stoffet i samme retning og derved ligger det totalt glat, syede jeg fra modsatte side, vil det måske skubbe sig en mm eller to og så vil bæltet ikke være så glat, men trække.

Når jeg er færdig med bæltet og kraven også er syet ja så synes jeg faktisk næsten kjolen er færdig, for nu skal den jo bare syes sammen og det er gjort hurtigt.

Ved denne kjole har jeg også syet den sammen midt for, dette gøres også i revnen mellem pipingbåndet og kjolestoffet, så er det ikke til at se den er syet sammen, og knapperne er for pynten.


Kjolen er færdig.
Håber det var til at forstå.

3 kommentarer:

  1. Superfin og forståelig vejledning.

    SvarSlet
  2. Så flot en forklaring, super flotte kjoler du laver!!!!

    SvarSlet

Jeg bliver rigtig glad hvis du skriver en kommentar til mig.